Back
a

Turbulencija

marija-knezevic

Ni penzije, ni domaće nagrade, ali zato svetske…

Naša pesnikinja Marija Knežević, poznata po nebrojenim naslovima koje je objavila širom Jugoslavije, nedavno je nominovana i za prestižnu svetsku nagradu “Derek Volkot”. Tim povodom zamolili smo je da nam da svoj osvrt na ovaj značajan događaj. (Uskoro prenosimo i izbor iz njene poezije!) Hvala vam, Marija.

Zaista ne znam čime sam zaslužila da moj rad u mojoj zemlji moja poezija, priče, romani, eseji, prevodi, sve što uradim, stiču sve veću nevidljivost u zemlji na čijem jeziku pišem. Nije to oduvek baš tako bilo, ali u poslednjih 15 godina više ni sama nisam sigurna da je, kada objavim knjigu, ta knjiga uistinu izašla.

Sa druge strane, imam ogromnu sreću sa inostranstvom. Pozivi, prevodi, objavljena dela, sve se to odvija kao da je reč o proviđenju – tako da mi se i to ponekad učini neverovatnim.

Najnovija vest sa te strane jeste da je moja knjiga odabranih pesama Breathing Technique, Tehnika disanja, odabrane pesme objavljene 2020. ušla u uži izbor za Nagradu Derek Volkot.

Pesme je savršeno prevela profesorka Sibelan Forester, slavistkinja iz Pensilvanije i sjajna pesnikinja. Njeno iskreno oduševljenje mojom poezijom često mi je pomagalo tokom ovih nekoliko godina da preguram dan. Redovno smo se dopisivale, bila sam srećna što mogu da razrešim neke njene jezičke i dileme u vezi sa višesmislenošću stihova budući da sam i ja jednom bila profesorka u Americi.

Uzgred, iste godine i ovde su izašle moje odabrane pesme, ,,Moje drugo ti,’’ ali ništa.
Biće i onlajn promocija Tehnike 26. juna, no, šta god dalje da bude, osećam se uveliko nagrađenom, tačnije, poštovanom.

Samo dan ranije saznala sam da mi umetničko udruženje preko kojeg ostvarujem penziono i zdravstveno osiguranje nije uplaćivalo staž poslednjih 18 godina. Prijatelji su mi sutradan čestitali, ja sam zvala advokata…

Starmalo dete, velike brige

Post a Comment